miercuri, 6 februarie 2013

Alb vs Negru

Update: rectific, sunt doar 14.300 de preoti, deci rationamentul de mai jos nu mai este valabil!

In Romania exista 45.000 medici (in spitale) si 56.000 de preoti si peste 200.000 de profesori, iar imaginea de mai jos este mai mult decat graitoare.


Nu stiu daca raportul asta intre numarul de medici/preoti/profesori e bun sau rau. Sunt subiectiv deci nu pot trage niste concluzii impartiale. O dezbatere ar fi insa interesanta, si un punct de inceput poate fi asta. Privind aceste cifre 45.000 vs 56.000 din punct de vedere matematic, eu trag concluzia ca un roman are mai multa nevoie de preoti decat de medici. Deci merg mai des la preoti decat la medici. Deci un roman in viata lui are parte de mai multe botezuri/nunti si inmormantari decat cazuri de boala. Ok, pai sa o luam punctual:
  • un roman este botezat la cateva luni dupa nastere, deci in medie 1 botez/om (sunt foarte rare cazurile in care cineva se boteaza o a doua oara)
  • un roman face 1, 2, 3 nunti. Hai sa zicem, de la nasu mare, o medie de 2 nunti/om (ne ajuta Bahmuteanca sa ajungem la aceasta medie)
  • un roman moare o singura data.(Asta daca nu e Isus sau Lord Blackwood din Sherlock Holmes) Deci 1 inmormantare/om (desi la nea Sergiu Nicolaescu au zis nu)
Tragem linie adunam si rezulta 4 evenimente la care un roman are imperios nevoie de un preot. Asta inseamna ca un cetatean al Romaniei ajunge in medie la un medic intr-un numar de ori intre 1 si 4 in intreaga lui viata lui. Deci in urma uneia din cele 1-4 dati, viata lui se sfarseste. Gata, das Ende, Fine, The End, Vege. Pai atunci am putea trage concluzia ca medicii sunt prosti daca un om merge la ei de 4 ori in viata si in una din acele dati ajunga sa moara. Adica sansele ca sa fiu salvat odata ce m-am imbolnavit sunt de sub 25%?!!
Deci daca medicii sunt prosti de ce sa ii mai platim. Am putea sa avem mai putini medici si mai multi preoti, cum ar fi un raport de 1 medic la 10 preoti? Nici nu ar fi foarte greu, trebuie ca 35.000 de medici sa se faca preoti.

P.S: In aceasta exhaustiva analiza am luat in calcul doar evenimentele majore din viata unui om in relatia cu medicii si preotii. Cazurile de boala usoara sunt tratate, in mod normal, de medicii de familie. Aceste cazuri le-am simplificat din calculul facut de mine cu sfintirea anuala a casei facuta de preot, spovedaniile si exorcizarile.

2 comentarii:

  1. Chiar, pe la noi nu a venit preotul sa sfinteasca casa, poate de asta e asa cald in apartament mai nou...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cica, si asta imi place, el nu suna la usa. Daca vrei ii deschizi usa cand il auzi si il primesti in casa. El nu e postas sa sune de 2 ori :)

    RăspundețiȘtergere