miercuri, 7 martie 2012

Vanzarile B-Max

Premiera destul de importanta, pentru Romania, anul acest la salonul auto de la Geneva unde Dacia și Ford prezintă 2 noi modele de mașini ce vor fi produse într-o măsură mai mare sau mica în Romania.
Am sa detaliez un pic pe marginea modelului B-Max care va fi produs la Craiova, și asupra impactului pe care speram ca îl va avea în economie. Cei de la ziarul financiar au facut o estimare din care rezulta ca Ford ar putea aduce la PIB-ul României aproximativ 1 miliard de euro (60.000 mașini produse x 16.000 euro pret mașină). Ziarul Financiar a luat în calcul faptul ca Ford va reuși sa vândă întreaga producție de mașini din 2012.
Si aici am ajuns la punctul pe care vreau eu sa il analizez. Fara sa fiu un expert in domeniul vânzărilor de autovehicule sau a dinamicii cereri in clasa MPV-urilor nu pot sa nu sesizez ca Ford are in gama lor de automobile următoarele autoturisme oarecum concurente:

Deci pe un segment destul de mic al pieței, cel al MPV-urilor, mult mai mic ca și volum de vânzări fata de clasa compacta (Golf, Focus, Astra, Audi A3, BMW Seria 1, etc), cea mica (Polo, Fiesta, Corsa, Peugeot 206, etc) sau a berlinelor(Audi A4, BMW seria 3, Laguna, Passat, Mondeo, etc), Ford oferă 4 mașini. Diferențele intre ele fiind destul de mici și țin de finețe. In condițiile în care modelul B-Max nu este destinat pieței americane, asta datorita dimensiunilor sale (prea mic), acesta va trebui sa se impună in Europa unde pe lângă ceilalți producători va trebui sa se lupte și cu surorile ei mai mari dar si cu tendința europeana de a cumpăra mașini mici.
Chiar dacă modelul B-Max vine cu o noutate reprezentata de lipsa stâlpilor centrali, a ușilor culisante spate (prezente și la modelul Grand C-Max) dar și cu destul de multe gadget-uri cred ca șansele sale sunt precum cele ale porcului de Ignat.
Mie mașina îmi place, nu mi-as cumpăra una, dar îmi place. Cred însă ca am fi avut mai multe motive de bucurie, prin prisma vânzărilor realizate (deci $$$) dacă Ford s-ar fi hotărât sa producă la Craiova, spre exemplu: noul model Ka.

Update: Ford spune ca B-Max este exact ceea ce isi doresc clientii. Sa vedem!

Update 5 ani mai tarziu: Ford opreste productia de B-Max de la Craiova.

http://www.zf.ro/companii/sfarsit-de-drum-pentru-ford-b-max-la-craiova-16628069/

3 comentarii:

 1. caaaat e de dragut Ka-ul!!! :)
  restul sunt HI-DOAAAA-SE!

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine, ma așteptam ca tu sa fii entuziasmata de Ford Ka!

  RăspundețiȘtergere
 3. 5 ani si ceva mai tarziu, se adevereste ca ionesta are dreptate!

  RăspundețiȘtergere