miercuri, 9 noiembrie 2011

Despre programatori

În presă ni se tot prezintă cât de bine se dezvoltă industria IT din România, cât de bine câștigă programatorii și ce puternic exportăm noi serviciile lor, de foarte bună calitate. Fără a mă considera un fin cunoscător al domeniului, pot însă să afirm fără să îmi fie frică că voi fi condamnat la o bătaie cu pietre în public că sunt familiarizat cu domeniul ăsta.
În timpul celor 4 ani si ceva de munca am colaborat cu o serie întreagă de oameni, atât în Timișoara cât și în București și am ajuns la următoarea concluzie, care am pretenția să fie considerata drept lemă:
"Dacă pe un programator l-a prins vârsta de 35 de ani și el este în continuare un simplu angajat, adică este pe picior de egalitate cu un tânăr programator de, să zicem, 24-26 de ani, fie este un programator slab (foarte slab), fie este un neînțeles."
Lema s-ar putea continua cu zicala: "Simplu fapt că ești neînțeles, nu te face un geniu" dar prefer să o las în forma de mai sus pentru a le da o șansă de ieșire celor în discuție. Stimată instanță de judecată vreau să se precizeze și faptul că nu mă consider un programator strălucit, ci unul normal, de nota 7,5.
În Lema, se face referire doar la programatorii de peste 35, cei mai tineri sunt excluși din aceasta ecuație, cel putin până ajung în pragul acelei vârste.
Deci într-un domeniu în care ai putea spune că lucrezi cu/pe calculatoarele, punctele slabe sunt, cum altfel, ...oamenii

6 comentarii:

 1. Repet a 100 oara, nu programatorii castiga atat de bine ci ceilalti fff prost. Cat despre leme si alte axiome, ai dreptatea ta in proportie de 80%.....

  RăspundețiȘtergere
 2. Vroiam sa scot in evidenta ca sunt multi programatorii slab pregatiti => renumerati peste potential. Sper sa nu par un frustat cand spun asta.
  Eu sunt posesorul adevarului suprem, cum poti sa spui ca am dreptate in proportie de 80%? Cuuuum? ca te si strang de gat

  RăspundețiȘtergere
 3. Mai Dani trebuie sa iei in calcul ca sunt mai multe nivele si pentru programatori, de ex. la companii mari exista nivelul Software I, II ... X, iar la firme mici aceste nivele nu exista pe hartie dar exita in spiritul firmei. Asa ca daca te referi ca la 35 de ani ai tot nivelul Software I sau II atunci da ai dreptate sunt programatori slabi desi e putin probabil, dar nu imposibil.... o aberatie de luni dimineata :D

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, ma refeream ca la 35 de ani sa fii undeva pe la nivelul I - IV, daca vrei sa comparam asa, din punctul meu de vedere un programator bun se impune intr-o companie oricat de mare sau mica e.
  Eu cred ca pe tine si pe Paul va sperie gandul ca ati putea intra in categoria asta cand o sa ajungeti la 35 de ani si incercati sa va lasati o portita deschisa.
  MUHAHAHAHA

  RăspundețiȘtergere
 5. asta nu inseamna ca eu nu as putea intra in categoria aia, dar pana atunci mai sunt vreo 7-9 ani si eu moralul puternic :)

  RăspundețiȘtergere
 6. :))) Dani sti cum sta treaba ...e mult mai usor sa mergi pe un fir de sarma daca ai o plasa de siguranta ;)

  RăspundețiȘtergere